marraskuu 19, 2016

Lausunto sivistysvaliokunnalle opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta

Asiantuntijalausunto 8.11.2016

Eduskunta
Sivistysvaliokunta

Asia Asiantuntijalausuntopyyntö 25.10.2016
Viite HE 177/2016 vp eduskunnalle laeiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta

Kansalaisopistojen liitto KoL toteaa, että kansalaisopistojen toimintaedellytykset vaikeutuvat entisestään vuonna 2017 kansalaisopistojen valtionosuuden n. 5,4 %:n leikkauksen, vapaaseen sivistystyöhön kohdennetun ns. -0,7 %:n negatiivisen indeksin ja ns. kilpailukykysäästön vuoksi. Kansalaisopistojen valtionosuuksia on vähennetty myös vuosina 2012 ja 2015. Koulutuksen arviointineuvosto selvittää parhaillaan aikaisemmin tehtyjen säästöpäätösten vaikutuksia koulutuksellisen tasa-arvon toteutumiseen Suomessa.

Koulutustarpeiden ja -resurssien ennakointi

Kansalaisopistot ovat matalan kynnyksen oppimispaikkoja, joiden järjestämään koulutukseen myös vähävaraiset ihmiset ovat toistaiseksi voineet osallistua. Maahanmuuttajien ja ikääntyneiden määrän kasvu ovat lisänneet kurssitarjonnan kehittämis- ja laajentamistarvetta. Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa todetaan, että kurssimaksujen on oltava kohtuullisia. Lisäksi perustuslaissa säädetään, että julkisen vallan on turvattava jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen kannalta on tärkeää kyetä ennakoimaan tulevien vuosien koulutustarpeet ja -resurssit, jotta voidaan välttää mahdolliset koulutusleikkaukset ja kurssimaksujen kohtuuttomat korotukset.

Tehokkuutta koulutukseen

Kansalaisopistojen liitto KoL pitää hyvänä aikuisten perusopetuksen kokonaisvaltaista uudistamista so. opetussuunnitelman perusteet, tuntijako, rahoitus. Kansalaisopistot tulevat järjestämään perusopetukseen valmistavaa opetusta yhä enenevässä määrin. Kansalaisopistojen liitto KoL korostaa, että on tärkeää purkaa rahoitusjärjestelmän esteet, jotta voidaan vastata nopeasti ja tehokkaasti alueelliseen ja paikalliseen koulutustarpeeseen. Mahdollisimman tarkoituksenmukaisen koulutuksen järjestämiseksi ja päällekkäisen koulutuksen välttämiseksi on tärkeää lisätä laajasti osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen sekä erilaisiin täydentäviin opintoihin liittyvää laaja-alaista osaamista niin maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden kuin kantaväestön koulutuksessa.

Hyvien käytänteiden levittäminen

Liitto kannattaa myös nuorten aikuisten osaamisohjelman valtionavustusrahoitusta koskevan säännöksen jatkamista kahdella vuodella, vuoteen 2018 saakka. Osaamisohjelman avulla on tehty merkittävää työtä nuorten oppimisvalmiuksien parantamiseksi ja työllistymisen edistämiseksi. Ohjelmassa luotuja malleja ja käytänteitä on syytä levittää mahdollisuuksien mukaan hyödynnettäviksi myös yhteistyössä eri puolilla Suomea sijaitsevien kansalaisopistojen kanssa.

Yhdessä sovittu työnjako

Kuntien, koulutuksen järjestäjien ja viranomaisten toimintaan kohdistuvista vaikutuksista todetaan esityksessä, että ”erilaisiin tiloihin, välineisiin ja henkilöstöön liittyvät yhteistyöjärjestelyt voivat tuoda koulutuksen järjestäjälle tuntuvia säästöjä. Yhteistyötä voidaan tehdä myös eri koulutuksen järjestäjien ja erilaisten koulutusmuotojen välillä”. Kansalaisopistojen liitto kannattaa tällaisen yhteistyön kehittämistä siten, että kunkin oppilaitosmuodon erityispiirteistä pidetään kiinni yhteisesti sovitussa työnjaossa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen reformin ja kuntauudistuksen yhteydessä.

LIISA VORNANEN
Liisa Vornanen