helmikuu 13, 2017

Mikä merkitys kansalaisopistolla on? Kansalaisopistot.fi kertoo vastauksen

Tiedote. Julkaistu: 13.02.2016 klo 10:13
Julkaisija: Kansalaisopistojen liitto KoL

Miksi suomalaiset ilmoittautuvat vuodesta toiseen kansalaisopiston kurssille?
Miksi osa kansalaisopistoista on nimeltään työväenopistoja?
Mikä merkitys kansalaisopistolla on uuteen kaupunkiin tai maahan muuttaneelle?

Uudistunut Kansalaisopistot.fi-sivusto on avattu. Vuoden 2017 ajan sivustolla keskitytään Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansalais- ja työväenopistojen merkitykseen suomalaisessa sivistysyhteiskunnassa ennen ja nyt.

Sivustolla julkaistaan niin opiskelijoiden, työntekijöiden kuin päättäjienkin kirjoituksia ja haastatteluja, jotka valottavat kansalaisopistotoiminnan merkitystä yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Videoilla pääsevät ääneen myös kansanedustajat. Läpileikkaukseen kansalaisopistotoiminnan historiasta voi tutustua aikajanan muodossa. Valokuvagalleriaan on puolestaan kerätty paljon muistoja opistoista yli sadan vuoden ajalta sekä nykyopiskelijoiden tunnelmapaloja sosiaalisesta mediasta.

Kansalais- ja työväenopistot ovat tarjonneet suomalaisille tarpeellisia tietoja ja taitoja yhtäjaksoisesti jo lähes 120 vuotta. Ensimmäiset opistot syntyivät työväen sivistystarpeeseen 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Tänä päivänä Suomen 184 kansalais- ja työväenopistossa on enemmän opiskelijoita kuin missään muussa oppilaitosmuodossa. Kurssit ovat kaikille avoimia ja vuosittain opetukseen osallistuu noin 650 000 kansalaista. Opistot suunnittelevat kurssiohjelmansa itse, lähialueen asukkaiden tarpeiden ja usein myös toiveiden mukaisesti. Ainealoittain kursseja järjestetään eniten kädentaidoissa, musiikissa ja kielissä. Kansalaisopistot ovat osa suomalaista vapaata sivistystyötä ja tärkeitä elementtejä tulevaisuuden sivistyskuntaa rakennettaessa.

Kansalaisopistot.fi-sivustollle on myös kerätty paljon perustietoa kansalaisopisto-opiskelusta sekä kaikkien Suomen kansalaisopistojen yhteystiedot. Sivusto päivittyy jatkuvasti uusilla kirjoituksilla ja valokuvilla, joita kerätään opistoilta ja kansalaisopisto-opiskelijoilta itseltään.

Sivustoon voi tutustua osoitteessa www.kansalaisopistot.fi.

Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen
p. 040 741 0641, jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi

Projekti- ja viestintäkoordinaattori Lauramaija Hurme
p. 040 442 8621, lauramaija.hurme@kansalaisopistojenliitto.fi

Kansalaisopistojen liitto KoL – Medborgarinstitutens förbund MiF ry

Kansalaisopistojen liitto KoL on järjestö, joka toimii kansalaisopistojen, niiden opistolaisyhdistysten ja vapaan sivistystyön edunvalvojana. Liitto auttaa opistoja turvaamaan tasa-arvoista ja elämänlaajuista oppimista lähipalveluna.

NVL-koordinaattorina aloittanut Päivi Rosnell

Päivi Rosnell työskentelee NVL-koordinaattorina KoL:n toimistolla.

(På svenska nedan)

Aikuisten oppimisen pohjoismaisen verkoston Suomen toimintojen maakoordinaattorina on aloittanut FM Päivi Rosnell. NVL-pestinsä ohessa Päivi jatkaa edelleen Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston rehtorina.

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen ohjelma. Ohjelmalla on isäntäorganisaatio ja kansallinen koordinaattori kussakin Pohjoismaassa. NVL tuottaa ajankohtaisia selvityksiä, järjestää seminaareja ja luo hyviä käytäntöjä.

Vuonna 2017 NVL:n koordinoima kansallinen työryhmä jatkaa osaamisen tunnistamisen tulosten esittelyä Suomessa. Tarkoituksena on myös järjestää seminaareja, joiden aiheet käsittelevät validointiprosessin laatua sekä ohjauksen yhteensovittamista koulutus- ja työvoimasektorilla. NVL julkaisee myös suomeksi kerran kuukaudessa ilmestyvää uutiskirjettä, jossa kerrotaan mm. aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön kehittämisestä pohjoismaisessa kontekstissa.

Kansalaisopistojen liitto on toiminut NVL:n toimintojen isäntäorganisaationa Suomessa vuodesta 2013 ja Suomen päässä Päivi työskentelee KoL:n muun henkilöstön kanssa liiton toimistolla Helsingissä. Tähän asti NVL-koordinaattorina toiminut Pirkko Sartoneva siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviä helmikuun alussa.

KoL kiittää Pirkkoa kuluneista vuosista ja toivottaa Päivin lämpimästi tervetulleeksi!

Päivi Rosnell har påbörjat som NVL -koordinator

Päivi Rosnell FM har börjat arbeta som en nationell koordinator för Nordiskt nätverk för vuxnas lärande.  Päivi fortsätter även som rektor vid Jakobstads finskspråkig arbetarinstitutet.

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) administerar på uppdrag av Nordiska Ministerrådet. Varje land har en värdorganisation och en nationell koordinator. NVL förmedlar aktuella utredningar, organiserar konferenser och skapar goda praxis.

Den nationella arbetsgruppen kommer att fortsätta att presentera resultat av validering i Finland. Avsikten är att anordna seminarier kring kvaliteten i valideringsprocessen samt samordning av vägledningen mellan utbildnings- och arbetsmarknadssektorn. NVL informerar månatligen  nyheter även på finska  bl. a. om utveckling av vuxenutbildning och folkbildning inom olika områden av vuxnas lärande i de nordiska länder.

Medborgarinstututernas förbund MiF har agerat som en värdorganisation sedan 2013 och i Finland jobbar Päivi med förbundets övriga personal i en byrå i Helsingfors. NVL – koordinatorn Pirkko Sartoneva gick i välförtjänade pension i början av februari.  MiF tackar Pirkko för de gågna åren och hälsar Päivi varmt välkommen!