tammikuu 11, 2018

Kansalaisopisto kunnan voimavarana: idea- ja tietopaketti kunnan ja kansalaisopiston yhteistyöhön

Suomalaiset kunnat ovat muutosten edessä. Sote-uudistus tarkoittaa isoja muutoksia kunnille jääviin tehtäviin sekä kuntaidentiteettiin samaan aikaan kun kunnissa valmistaudutaan siirtymään uuteen maakuntahallintoon. Samalla muuttuvat myös kuntien toimintakenttä, toimintatavat ja kumppanuudet.

Tulevaisuuden kunnat vastaavat koulutuksen ja sivistyksen lisäksi paikallisen identiteetin ja demokratian, kuntalaisten hyvinvoinnin sekä alueellisen elinvoiman edistämisestä. Kansalaisopistolla on tärkeä rooli tulevaisuuden sivistyskunnan rakentamisessa ja ylläpitämisessä sekä hyvinvoinnin edistämisessä ja siihen kuluvan eriarvoisuuden vähentämisessä. Kaikkien saavutettavissa olevat kansalaisopistopalvelut ovat yksi koulutuksellisen tasa-arvon peruspilareista.

Tässä tilanteessa kunnan kannattaa ottaa kansalaisopiston rooli kuntalaisten osaamisen ja hyvinvoinnin edistäjänä mahdollisimman monipuoliseen käyttöön.

Kunnan ja kansalaisopiston yhteistyön tukemiseksi KoL on koonnut Kansalaisopisto kunnan voimavarana -lehden. Kyseessä on päättäjille suunnattu idea- ja tietopaketti kunnan ja kansalaisopiston yhteistyömahdollisuuksista. Toimivaksi havaittujen yhteistyökäytäntöjen ja yleisen kansalaisopistotietouden lisäksi lehti sisältää kirjoituksia kansalaisopistokentältä sekä mm. presidentti Tarja Halosen ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen haastattelut. Esitellyt ideat ovat hyödynnettävissä kansalaisopiston ylläpitäjärakenteesta riippumatta. Lehdessä on mukana myös ruotsinkielistä materiaalia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut julkaisun toimittamista osana Kansalaisopistojen liiton KEHO 2.2 -kehittämishanketta.

Julkaisu on luettavissa verkossa ja sitä voi tilata painettuna versiona maksutta ja postikuluitta tilauslomakkeen kautta.

Seminaari: Uusi lukutaitokoulutus kansalaisopistoissa 2.2.2018

Kuva: Juha Mäkirinta / Vanajaveden opisto

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla järjestetty luku- ja kirjoitustaidon koulutus siirtyi opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle vuoden 2018 alusta lukien. Joustavien ja osa-aikaisten koulutusmahdollisuuksien sekä toiminnallisemman opiskelun mahdollistamiseksi koulutustarjontaa laajennetaan antamalla maahanmuuttajien lukutaitokoulutus vapaan sivistystyön uudeksi koulutustehtäväksi. Syksyn mittaan lukutaitokoulutuksesta puhuttiin nimellä UMAKO.

Eduskunta vahvisti aiheeseen liittyvät säädökset joulun alla, minkä jälkeen Opetushallitus antoi koko vapaan sivistystyön lukutaitokoulutusta koskevan opetussuunnitelmasuosituksensa. Taustatietoa sisältävä kansalaisopistojen opetussuunnitelmasuositus lukutaitokoulutuksen järjestämisen tueksi on nyt myös valmistunut. Toimitamme painetut versiot kansalaisopistoihin helmikuussa. Lisäkappaleita KoL:n jäsenopistoihin voi tilata täältä (toimitukset viikosta 5 alkaen). Linkki sähköiseen versioon on toimitettu rehtoreille sähköpostitse.

Kansalaisopistojen liitto järjestää yhdessä Helsingin aikuisopiston kanssa kansalaisopistojen lukutaitokoulutuksesta seminaarin Helsingissä perjantaina 2. helmikuuta. Tilaisuus on suunnattu kansalaisopistojen rehtoreille, opettajille sekä kansalaisopistojen ylläpitäjien edustajille. Seminaari on tiivis tietopaketti kaikesta siitä, mitä lukutaitokoulutuksen parissa työskentelevän tai sitä suunnittelevan tarvitsee tässä vaiheessa tietää aiheesta.

Seminaarissa esitellään Opetushallituksen julkaisema vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuositus sekä siihen perustuva kansalaisopistojen oma suositus. Päivän aikana kuulemme myös Kuntaliiton näkökulmia lukutaitokoulutukseen (erityisasiantuntija Päivi Väisänen-Haapanen). Lisäksi paneudumme kotoutumissuunnitelman rooliin lukutaitokoulutuksessa (maahanmuuttajatyön koordinaattori Miina Pyylehto Hyvinkään kaupungilta + pian vahvistuva TE-toimiston edustaja) ja kuulemme Uudenmaan ELY-keskuksen (erikoissuunnittelija Terhi Martins) sekä TEM:n (neuvotteleva virkamies Sari Haavisto) kommenttipuheenvuorot kansalaisopistojen lukutaitokoulutuksesta.

Seminaari sisältää myös eväitä ja vinkkejä käytännön työhön lukutaitokoulutusta toteuttaville opettajille mm. lähtötason arvioinnista ja loppuarvioinnista, opiskelijan ohjauksesta ja hopsauksesta sekä opetusmateriaaleista.

Seminaari sopii sekä niille kansalaisopistoille, jotka ovat jo saaneet valtionosuutta uudentyyppisen koulutuksen järjestämiseen että niille, jotka eivät rahaa vielä hakeneet tai saaneet, mutta harkitsevat lukutaitokoulutuksen aloittamista seuraavan hakukierroksen (syksyllä 2018) yhteydessä.

Ohjelma ja ilmoittautuminen:

Tilaisuuden tarkempi ohjelma löytyy täältä.

Seminaari on maksuton ja se järjestetään Helsingin aikuisopiston tiloissa osoitteessa Töölöntullinkatu 8, 00250 Helsinki (sali 101). Tilaisuuteen ei ole mahdollista osallistua etäyhteyden kautta, mutta esitykset tallennetaan KoL:n jäsenopistojen myöhempään käyttöön.

Seminaariin ilmoittaudutaan viimeistään tiistaina 30.1.2018 nettilomakkeen kautta.

Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen
jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi / 040 741 0641