helmikuu 6, 2018

Suositus uuden lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmaksi julkaistu

Kansalaisopistojen liitto on julkaissut suosituksen vuonna 2018 käynnistyvän kansalaisopistojen lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmaksi. Uudenlaisen koulutuksen mahdollistamiseksi eduskunta hyväksyi joulukuussa 2017 lainmuutoksen, jolla kansalaisopistoille ja muille vapaan sivistystyön oppilaitoksille luotiin mahdollisuus lukutaitokoulutuksen rahoitukseen 100 %:n valtionosuudella silloin, kun oppilaitoksen järjestämä koulutus on hyväksytty kotoutujan kotoutumissuunnitelmaan. Kansalaisopistoissa käynnistyvä lukutaitokoulutus on osa laajempaa uudistusta, jossa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla järjestetty luku- ja kirjoitustaidon koulutus siirtyi opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle vuoden 2018 alusta lukien.

Vapaan sivistystyön uusi lukutaitokoulutus on tarkoitettu niille, joita perinteinen luku- ja kirjoitustaidon koulutus ei ole riittävän hyvin pysynyt tukemaan koulutus- tai työllistymispolulla. Näiden opiskelijoiden koulutustaustat ovat usein olleet hyvin erilaisia ja heillä on voinut olla pulmia opinnoissa etenemisen kanssa esimerkiksi terveydellisistä tai elämäntilanteeseen liittyvistä syistä. Koulutustarjonnan katveeseen ovat jääneet lähes täysin esimerkiksi kotona olevat vanhemmat.

Vapaan sivistystyön opetuksen piiriin on tarkoitus ohjata ensisijaisesti sellaiset opiskelijat, joiden perusopinnot ovat puutteelliset ja joilla ei ole riittäviä opiskeluvalmiuksia tai joiden elämäntilanne voi olla sellainen, että osa-aikainen opiskelu on kokopäiväistä opiskelua parempi vaihtoehto.

Kansalaisopistojen liiton ja Helsingin aikuisopiston valmistelema suositus julkaistiin perjantaina 2. helmikuuta KoL:n aihetta käsittelevässä seminaarissa ja se perustuu Opetushallituksen vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuositukseen (2017). Kansalaisopistojen opetussuunnitelmasuosituksessa kuvaillaan koulutuksen eri kohderyhmiä ja annetaan suosituksia siitä, kuinka juuri heidän tarpeensa voidaan ottaa huomioon kurssien suunnittelussa. Tämän lisäksi nostetaan esille asioita, jotka saattavat vaikeuttaa kohderyhmiin kuuluvien opiskelua. Toivomuksena on, että taustatietoa sisältävästä opetussuunnitelmasuosituksesta on hyötyä erityisesti niille kansalaisopistoille, jotka aloittavat lukutaitokoulutuksen omassa oppilaitoksessaan tai jotka haluavat kehittää kyseistä toimintaa. Lukutaitokoulutusta suunnitellessa kannattaa hyödyntää myös KoL:n kevään 2018 aikana tarjoamat maksuttomat työpajat.

KoL postittaa kuhunkin kansalaisopistoon yhden kappaleen opetussuunnitelmasuositusta 5. helmikuuta alkavalla viikolla. KoL:n jäsenopistot voivat tilata lisäkappaleita työnsä tueksi maksutta täältä.

toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen
jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi / 040 741 0641)