Kansalaisopisto luo kuntaan hyvinvointia

Tiedote. Julkaistu: 09.09.2016 klo 09:00
Julkaisija: Kansalaisopistojen liitto KoL

Kansalaisopistojen liitto KoL on Kuntamarkkinoilla 14.–15.9.2016 osastolla S.01 (2. krs.) kertomassa kansalaisopiston hyvinvointivaikutuksista ja muistuttamassa sen yhteiskunnalle tuottamista taloudellisista hyödyistä.

Alkuvuodesta 2016 ilmestynyt aikuiskasvatustieteen professori Jyri Mannisen (UEF) esitutkimus kansalaisopisto-opiskelun tuottamista taloudellisista hyödyistä osoittaa, että aikuisopiskelu kannattaa taloudellisesti sen lisäksi että se tuottaa uutta osaamista, hyvinvointia ja mielihyvää käyttäjilleen. Siksi kunnan kannattaa panostaa omaan kansalaisopistoonsa ja sen kehittämiseen. Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen nauttii työstään enemmän ja jaksaa myös paremmin. Aktiivinen arki ja mahdollisuudet viikoittaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen vähentävät ennaltaehkäisevästi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia erityisesti ikääntyvien osalta.

Kansalaisopistojen liiton järjestämät tietoiskut järjestetään Tietokimarassa K-kerroksessa.

Kansalaisopistoon panostettu euro palaa yli kolminkertaisena takaisin
Professori Jyri Manninen, Itä-Suomen yliopisto / Keskiviikkona 14.9.2016 klo 13.30 – 13.50

Kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa tuoreen esitutkimuksen mukaan opiskelijoille ja yhteiskunnalle noin 3,4–5,6 euron hyödyn. Hyöty muodostuu säästöjen ja tuottavuuden yhteissummasta: kun opiskelijan hyvinvointi opiskelun myötä lisääntyy, mm. yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenot vähenevät samaan aikaan kun yksilön työelämätaidot ja motivaatio itsensä kehittämiseen ja itsestään huolehtimiseen paranee.
Raportti löytyy osoitteesta kansalaisopistot.fi/julkaisut.

Kansalaisopisto – kunnan aarrearkku
Rehtori Sannasirkku Autio, Vaasa-opisto / Torstaina 15.9.2016 klo 10.30 – 10.50

Kansalaisopisto on kunnan aarrearkku, jonka arvo on mittaamaton. Kansalaisopisto tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen kaikissa elämän vaiheissa. Opisto opettaa ja sivistää, edistää terveyttä ja tuottaa yhteisöllisyyttä. Sen kiistaton vahvuus on siinä, miten se kerää erilaisia ihmisiä yhteen erottelematta. Aarrearkun saumat vain valitettavasti repeilevät ja osa sisällöstä ja mahdollisuuksista on valumassa ulos – rahoitus on turvattava.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen, p. 040 741 0641, jaana.nuottanen@kansalaisopistojenliitto.fi
Tiedottaja Elina Vesalainen, p. 040 573 1620, elina.vesalainen@kansalaisopistojenliitto.fi

Kansalaisopistojen liitto KoL on järjestö, joka toimii kansalais- ja työväenopistojen, niiden opistolaisyhdistysten ja vapaan sivistystyön edunvalvojana. Liitto auttaa opistoja turvaamaan tasa-arvoista ja elämänlaajuista oppimista lähipalveluna.

http://www.epressi.com/tiedotteet/kotimaa/kansalaisopisto-luo-kuntaan-hyvinvointia.html

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail